Weet wat je eet

Weet wat je eet

Geschreven door David Klein, Verpleegkundige bij Highcare (zusterbedrijf van Zorgzuster)

Ik schreef het al in mijn vorige blog: werken in de zorg is topsport. Het is fysiek en mentaal uitdagend en soms zwaar. Ik gaf daarom een aantal tips zodat je lichaam en geest klaar zijn om dagelijks een belangrijke prestatie te leveren. Jullie waardeerden dit, zo bleek uit de reacties die ik kreeg. Een vraag die wel naar voren kwam: hoe hou je de motor draaiend? Want net als een auto benzine nodig heeft om te kunnen rijden, moet een mens eten en drinken om te kunnen functioneren. En net als bij een auto geldt: hoe schoner de brandstof, hoe efficiënter de verbranding.

Voeding is een veel besproken onderwerp. Zeker als het om een bewust voedingspatroon gaat. Er is veel informatie over te vinden op internet en er zijn honderden (kook)boeken over. Maar hoe zie je tussen al die spreekwoordelijke bomen het bos? In deze blog staan simpele tips voor een hoogwaardiger voedingspatroon. 

Zorg voor variatie

De tijd van de dagelijkse “AGV”, oftewel aardappelen-groenten-vlees, is wel voorbij. Variatie is het toverwoord en makkelijk toe te passen. Pasta, rijst, naanbrood en dergelijke, het ligt allemaal in de schappen en is een goede keuze naast de aardappel. Ook met groenten kun je variëren en op verschillende manier klaar maken. Grillen, stomen of bakken in plaats van het ouderwetse doorkoken. En dan het vlees. Steeds meer mensen laten dat om verschillende redenen links liggen. Bijvoorbeeld vanwege het dierenleed en omdat er inmiddels voldoende alternatieven zijn. Zo zijn er vleesvervangers in alle soorten en maten en ook noten en peulvruchten zijn een goed alternatief.

Eet volgens de seizoenen

Aardbeien in de winter en boerenkool in de zomer. Tegenwoordig kan dat gewoon. Want als het in Nederland te warm of te koud is, wordt het geïmporteerd. Het is echter duurzamer en goedkoper om groente en fruit te eten van het seizoen. Daarnaast is de smaak beter en past het beter bij je lichaam. In de zomer bij hoge temperaturen eet je liever een lichtere maaltijd. Terwijl je in de winter juist kiest voor meer een warmer en voedend eten. 

Zorg voor kleur op je bord

Wist je dat elke kleur bepaalde gezondheidsvoordelen heeft? En hoe meer kleur, hoe gezonder de voeding. Je kunt eindeloos combineren met rood, paars, geel, wit, groen en oranje. Probeer eerst eens drie verschillende kleuren te eten en dit uit te breiden naar vijf. 

Begin de dag met een smoothie

Makkelijk om te maken, boordevol vitamines en lekker fris. Klinkt als een goed ontbijt toch? Je kunt voor een smoothie allerlei soorten fruit, (blad)groenten en (plantaardige) melk gebruiken. 

Wat denk je bijvoorbeeld van deze roze zomer smoothie? Mix in een blender een handjevol frambozen, aardbeien en bosbessen. Voeg een paar basilicumblaadjes met 200 milliliter amandelmelk toe en blend. Schenk je smoothie in een glas en garneer als je wilt met een blaadje munt. Geen blender? Geen probleem! Snij het fruit zo klein mogelijk en meng met een garde de amandelmelk erdoor.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog genoeg inspiratie hebt om aan de slag te gaan met bewuste, kleurrijke en gevarieerde voeding.