Ambassadeur Ray

Ambassadeur Ray

'Zorgondernemers: neem je kwaliteit serieus en haal een keurmerk'

Als zzp’er in de zorg heb je de regie over jouw werk in eigen handen en kies jij zelf je diensten. Het geeft je veel vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden. Zo moet je zelf op zoek naar je werkdiensten en moet je de kwaliteit van jouw eigen zorgverlening hooghouden. 

Ray Krommenhoek is al jaren zelfstandig ondernemer. Hij begon in de zorg, maar groeide vervolgens als zelfstandige door naar de commerciële sector. In 2018 besloot hij om het roer om te gooien. Na bijna twintig jaar besloot hij om weer terug te keren naar het vak waar zijn loopbaan ooit begon, geïnspireerd door de mantelzorg die hij voor zijn moeder deed. Ray kon niet anders dan zijn hart voor de zorg weer te laten spreken: “Ik ben ervan overtuigd dat je als mens alleen kunt groeien als je je onvoorwaardelijk in kunt zetten voor je medemens. En waar kan dat beter dan in de zorg?”

Het eerste jaar gaat Ray weer in loondienst aan de slag, maar al gauw weet hij weer waarom hij zo graag zelfstandig werkt. De eigen regie over de opdrachten, meer verantwoordelijkheid hebben en kunnen focussen op kwaliteit. Hij klopt aan bij een bemiddelingsbureau, zodat hij minder regelwerk heeft en meer tijd overhoudt voor het leveren van kwaliteit.

Opdrachten vinden via een bemiddelingsbureau

Hoewel de klussen voor het oprapen liggen, komen de opdrachten niet aanwaaien. Ray werkt daarom het liefste via bemiddelingsbureaus zoals Zorgzuster. Hij vertelt: “Ik doe dat eigenlijk altijd. Niet alleen omdat je dan niet zelf op zoek hoeft te gaan naar opdrachten, maar ook voor het stukje ontzorging op administratief gebied. Daarnaast heeft Zorgzuster een groot aanbod van diensten en langdurige opdrachten, waar ik makkelijk op kan reageren via e-mail of de app.”

Zo’n bemiddelingsbureau is er voor alle soorten zzp’ers. Je kan er als ervaren ondernemer, maar ook als starter terecht. Zorgzuster begeleidt je bijvoorbeeld zelfs als je nog geen zzp’er bent, maar dat wel wil worden. In verschillende (online) informatiebijeenkomsten leer je wat je allemaal moet regelen, of het zelfstandig ondernemen bij jou past, hoe het financiële plaatje eruit komt te zien en hoe je ook als zzp’er bevoegd en bekwaam kan blijven.

Het belang van een keurmerk

Een belangrijk onderdeel in de zorgverlening is het waarborgen van de kwaliteit. Iets wat daarin een grote rol speelt, zijn de keurmerken binnen de zorg. Deze zijn niet verplicht, maar veel opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus vragen er wel naar. Het is bovendien wel verplicht als je een contract met een zorgverzekeraar af zou willen sluiten.

Goed idee om je hier dus wat meer in te verdiepen. Voor zzp’ers in de zorg bestaan er twee verschillende keurmerken: KIWA en HKZ. Beide kun je gewoon zelf aanvragen. Ook Ray ervaart kwaliteit als een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Zelf is hij in het bezit van beide keurmerken, omdat kwaliteit echt voorop staat bij hem.

Logisch, zou je zeggen. Toch ervaart hij dit bij andere ondernemers in de zorg niet altijd. “Ik heb het idee dat veel zzp’ers deze stap hebben gezet omdat ze in loondienst niet tevreden waren. Ze hebben behoefte aan vrijheid en aan geld”, legt hij uit. “Maar veel mensen weten vaak niet waarom ze eigenlijk ondernemer zijn geworden. Dat vind ik erg jammer.” Zijn insteek als ondernemer is dan ook niet om cliënten voor zijn eigen onderneming te werven, maar om kwalitatieve zorg te bieden aan mensen die dat nodig hebben.

Het is iets dat hij graag meegeeft aan collega’s binnen de zorgsector. “Als zzp’er kun jij je echt onderscheiden op basis van kwaliteit”, zegt Ray. “Hoewel het HKZ-certificaat het hoogste keurmerk is in de zorg, heeft het voor veel zorginstellingen echter nog geen meerwaarde. Vaak gaat kwantiteit boven kwaliteit, doordat er een enorm personeelstekort is en de diensten toch ingevuld moeten worden. Het zou ideaal zijn als zo’n keurmerk verplicht wordt gesteld, maar tot die tijd hoop ik dat meer mensen ervoor kiezen om zelf die stap te zetten en er een aanvragen.”