Alles wat je moet weten over de Wtza

Alles wat je moet weten over de Wtza

Misschien heb je het al gehoord: vanaf 1 januari 2022 gaat de Wtza van kracht. Deze nieuwe wet stelt harde eisen aan zzp'ers in de zorg en jeugdzorgaanbieders. Voor alle zzp'ers die voor Zorgzuster & Highcare werkzaam zijn is deze wetgeving van toepassing. Zowel zzp’ers in de zorg die starten, als zzp’ers in de zorg die reeds werkzaam zijn moeten aan de Wtza voldoen.

De Wtza: wat houdt het in?

  • De Wtza dwingt alle zorgaanbieders, dus ook zzp’ers in de zorg, zich te melden bij de Inspectie;
  • Met het melden erken je dat je begrijpt aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen;
  • Deze wet- en regelgeving is niet nieuw, maar komt voort uit bestaande wetten, zoals de Wkkgz;
  • Praktisch betekent dit dat iedere zzp’er nu echt volledig aan de gang zal moeten met het voldoen aan wet- en regelgeving;
  • Een klachtenregeling is onvoldoende om te voldoen aan de Wtza verplichtingen.

Meldplicht voor zzp'ers vanaf 1 januari 2022

Het doel van de nieuwe wet is onder meer om alle zelfstandigen die werkzaam zijn in kaart te brengen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zzp'ers in de zorg zijn vanaf 1 januari 2022 verplicht zich als zelfstandige zorgverlener te melden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen zzp'ers die als onderaannemer werken, of eigen cliënten hebben. Het maakt hierbij niet uit of je al werkt als zzp'er in de zorg, of gaat starten. Hieronder lees je wat voor jou van toepassing is.

Belangrijk! Je bent verplicht je te melden als zzp'er in de zorg. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van maximaal €21.750.

'Ik werk op dit moment als zzp'er in de zorg. Hoe kan ik mij melden?'

Ben je op dit moment werkzaam als zzp'er in de zorg? Dan heb je tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd om je te melden bij de IGJ. Via deze website kun jij je melden tot 1 januari 2022. Daarna komt deze website te vervallen en maakt deze plaats voor deze nieuwe website, welke wordt geopend vanaf 1 januari 2022. De oude website heeft betrekking op de Wtzi en de nieuwe website heeft betrekking op de Wtza. Nadat je je hebt gemeld als zzp'er in de zorg, ben je - zoals dat nu ook al is - terug te vinden in het Zorgaanbiedersportaal.

'Ik ga v.a. 1 januari 2022 starten als zzp'er. Wat zijn mijn mogelijkheden?'

Ga je v.a. 1 januari 2022 starten als zzp’er in de zorg? Dan kun je ervoor kiezen om je alvast te melden maar dit is niet verplicht. Je kunt je alvast melden bij de huidige website, maar dit is niet verplicht. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dan is het gebruikelijk dat je van de IGJ een uitnodiging krijgt om je ook bij hen te melden. Dit is echter een uitnodiging en nog geen verplichting. Meld je je voor 1 januari 2022 nog niet aan? Dan ga je mee in de verplichting dat wel te moeten doen vanaf 1 januari 2022 tot uiterlijk 1 juli 2022.

'Ik start na 1 januari 2022 als zzp'er in de zorg. Hoe zit dat?'

Start je na 1 januari 2022 als zzp'er in de zorg? Dan ben jij je verplicht te melden voordat je start met zorgverlening. Vanaf 1 januari 2022 mag je pas starten met het verlenen van zorg als zzp'er, nadat je je hebt gemeld bij de Inspectie. Start je dus als zzp'er in de zorg na 1 januari 2022, zorg er dan voor dat je niet alleen jouw KvK inschrijving, maar ook jouw Wtza inschrijving regelt. Je kunt maximaal drie maanden vooruit aanmelden bij de IGJ. Het is met deze regels dus belangrijk dat je bepaalt wanneer je gaat starten als zzp’er in de zorg.

De informatie die je hierboven hebt gelezen is afkomstig van 'Zzp-er in de Zorg', geschreven door Lex tabak. Wil je meer hierover lezen? Ga dan naar zijn website.